"Stopping Time" -  Erik Klein Brinke

Van 4 juni tot en met 4 september 2016

Een expositie van adembenemende foto’s, waarbij elke foto de kijker doet denken: “Hoe is dit in hemelsnaam gedaan?” De foto’s stralen zowel complexiteit als eenvoud uit en voldoen daarmee perfect aan de uitdrukking: “Less is more”. De titel van de expositie is “Stopping Time” *

Erik Klein Brinke (Lochem) heeft zich vanaf 2012 gericht op het fotograferen van waterdruppels. Hij maakt hiervoor gebruik van de zogenaamde high-speed fotografietechniek waarmee hij de tijd als het ware even stil kan zetten.

Hij raakte gefascineerd door de kleine watersculpturen die ontstaan als waterdruppels met elkaar in botsing komen. Een extreem snelle kettingreactie die met het blote oog niet of nauwelijks waar te nemen is.

Met veel geduld, experimenten en met behulp van een door hem zelf ontworpen stellage kan hij de timing van de effecten (de “botsing”) tot op de microseconde arrangeren en vastleggen. Hierdoor kan hij gericht op zoek naar de vorm die hij voor ogen heeft. Door de onvoorspelbaarheid van het gedrag van de waterdruppels blijft het echter een spannende zoektocht omdat iedere vorm uniek is. 

Door aan de druppels kleurstoffen toe te voegen en door het gebruik van gekleurd licht wordt nog meer kracht en diepgang gegeven aan de foto’s die explosief zijn, maar tegelijkertijd ook een zeker gevoel van rust uitstralen. 

* "Stopping Time" is de titel van het boek van de pionier van de high-speed fotografie, Harald ‘Doc’ Edgerton.

Meer informatie vindt u op de website van Erik.